Adóbevallás segédlet

A magánszemélyeknek továbbra is lehetőségük van önállóan elkészíteni adóbevallásukat, azonban a NAV– a rendelkezésre álló adatok alapján – elkészíti és 2020. március 15-től ügyfélkapus azonosítással elérhetővé teszi a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetet az elektronikus felületen.

Fontos, hogy az adóbevallásban a pénztári befizetésekre vonatkozó adókedvezmény egyéni számlára történő utalásáról Önnek kell rendelkeznie!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2019. évet érintő pénztári befizetéseire – egyéni és munkáltatói –, valamint az esetleges adóköteles és jogosulatlan tételekre vonatkozóan az Adóigazolások postázása megtörtént. Kérjük, amennyiben a következő napokban nem kapja kézhez a kiküldött adóigazolást, azt töltse le az Ügyfélportálról vagy hívja Pénztárunk telefonos ügyfélszolgálatát.

Adókedvezmény igénybevételére jogosító kedvezmények érvényesítése az adóbevallásban

A kedvezmények együttes összege – 135. sor – legfeljebb 150 000 forint lehet.

Kérjük, amennyiben az adóhatóság által átutalandó összeget a pénztárunknál vezetett egyéni számlájára kívánja jóvá íratni, az adóbevallás 137. sorában Pénztárunk adatait tüntesse fel!

név: Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
adószám: 18177796-2-42
bankszámlaszám: 10918001-00000097-08110006


Adófizetési kötelezettséggel járó kifizetések bevallása

A bevallás 19SZJA-09 számú lap 293. sor „A magánszemély szociális hozzájárulási adója” f) és g) mezőjében pedig összesítve a 8-9. sor (SZJA- és SZOCHO köteles szolgáltatások) összeg 85%-ának –ez az az adó alapja – 17,5%-át kell feltüntetni, ez lesz a fizetendő szociális hozzájárulási adó összege, melyet a bevallás beküldésével egyidejűleg vagy legkésőbb 2020. május 20-ig  a NAV felé megfizetni köteles.

Tagviszony megszűnésekor a Pénztár által levont és befizetett adóelőleg 

Amennyiben Önnek 2019.06.30—ig szűnt meg a tagsága, kifizetéskor a pénztár a hatályos jogszabályoknak megfelelően számolta ki és vonta le a személyi jövedelem adó előleget. Mivel az adószámítás és bevallás szabályai utólag módosultak, ezért az szja esetén utólagos fizetési kötelezettsége keletkezhet.