Fontos információk a 2017. évre vonatkozó adó-visszatérítés igénybevételéhez

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2017. évet érintő pénztári befizetéseire vonatkozóan az adókedvezmény igénybevételéhez az Adóigazolások postázása megtörtént.

A magánszemélyeknek továbbra is lehetőségük van önállóan elkészíteni adóbevallásukat, azonban a korábbi évekhez képest változás, hogy a NAV a magánszemélyek részére – a rendelkezésére álló adatok alapján -, kérés nélkül is elkészíti az adóbevallás tervezetet, ami 2018. május 22-én akkor is adóbevallássá minősül át, ha a magánszemély nem ellenőrizte, egészítette ki, illetve nem hagyta jóvá!

Fontos, hogy az adóbevallásában a pénztári befizetésekre vonatkozó adókedvezmény utalásáról Önnek kell rendelkeznie!
Mind az önállóan mind az adóhatóság által elkészített adóbevallásban is lehetősége van rendelkezni az egészség- és önsegélyező pénztárba befizetett összeg jogszabályban meghatározott részének egyéni számlájára történő utalásáról.

Fontos, hogy az Ön által választott önkéntes kölcsönös biztosító pénztár bankszámlaszámát pontosan tüntesse fel a „Rendelkező nyilatkozatban”.
Pénztárunk bankszámlaszáma megváltozott, az új számlaszám Felügyeleti átvezetése megtörtént, ezért:
• elektronikus nyilatkozat esetén, a pénztár adószámának megadása után automatikusan beadja az új számlaszámot a rendszer,
• papír alapú kitöltés esetén az új bankszámlaszámot kérjük feltüntetni: 10918001-00000097-08110006.

A NAV kizárólag abban az esetben utalja az Ön egyéni számlájára a kedvezmény összegét, ha:
• nincs az adóhatóságnál ezer forintot meghaladó adótartozása és az adóbevallása alapján fizetendő adóját megfizette,
• az Ön által megjelölt pénztárnál (jogelődjénél) történt az Ön számlájára az adóévben rendelkezési jogosultságot megalapozó befizetés, jóváírás, lekötés. Fontos, hogy több ilyen pénztár esetén is csak egy jelölhető meg.

Amennyiben Ön rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval az elkészített adóbevallási tervezetet 2018. március 19-től módosíthatja az eSZJA oldalon.

Amennyiben Önnek nincs Ügyfélkapu regisztrációja, akkor az adóbevallás tervezetének papír alapú megküldését a NAV-nál 2018. március 19-ig igényelheti: SMS-ben, írásban vagy a NAV ügyfélszolgálatán. További információért  kérjük, látogasson el a NAV honlapjára.
https://www.nav.gov.hu/szja/szja

Kérjük, amennyiben a következő napokban nem kapja kézhez a kiküldött adóigazolást, azt töltse le az Ügyfélportálról vagy hívja pénztárunk ügyfélszolgálatát.