Vállalati egészségpénztári rendszer

Béren kívüli juttatási rendszer

Egy vállalat eredményességében a képzett munkaerő mellett a munkatársak hosszú távon, gyakorlatban megszerzett tapasztalata is döntő fontosságú. Az értékes munkaerő megtartása egyre nagyobb szerepet kap a vállalat életében, ehhez azonban a versenyképes fizetés önmagában gyakran nem elegendő. Az alkalmazottak kötődésének erősítésére, lojalitásuk növelésére elterjedt megoldás – a munkatársak által választható – Kafetéria elemek alkalmazása, melyek közül az egészség- és önsegélyező pénztár – a munkavállalók döntése szerint – az egyik legnépszerűbb elem.

A béren kívüli juttatások közül az Egészség- és Önsegélyező pénztári (munkáltatói) tagdíjfizetés „Egyes meghatározott juttatásnak” minősül, adózása:
A tagdíj-hozzájárulás után a munkáltatóknak 15%-os adófizetési és további 19,5%-os EHO fizetési kötelezettsége keletkezik.
(Az adó alapja a tagdíj hozzájárulás 1,18-szorosa, ezért a tényleges adó mértéke 17,7%+23,01% tehát a juttatások összes terhe így 40,71%.)

 

Munkáltatói tagdíj-hozzájárulás

Az egészség- és önsegélyező pénztári tagdíj-hozzájárulással a munkáltató elsősorban megalapozhatja munkavállalói egészségének védelmét, de a morális mellett racionális szempontok is szólnak a munkatársak egészség megőrzésének támogatására. Csökkenthetők a betegség miatt kieső munkanapok száma, ezzel a munkáltató táppénz jellegű kiadásai, és fontos szempont, hogy ugyanazon bruttó bérkeretből a munkavállalók magasabb nettó jövedelemben részesülhetnek. Ezt átgondolva a munkáltató dönthet róla, hogy a Kafetérián felül további munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet a munkavállalók részére.

A munkáltató által – minden legalább 6 hónapja alkalmazásban álló munkatárs részére egyenlő arányban vagy mértékben – vállalt jövedelemarányos vagy fix tagdíjbefizetés, tagonként havonta összeghatár nélkül kedvezményes közteherfizetés mellett adható.

Azoknak a munkavállalói korcsoportoknak, akiknek a törvényes nyugdíjkorhatárig kevesebb, mint 15 éve van hátra, magasabb összegű támogatás is adható, de egy korcsoporton belül csak azonos mértékű lehet a támogatás.

 

Meghatározott munkavállalói kör támogatása

A munkáltatónak a rendszeres egészség- és önsegélyező pénztári hozzájáruláson felül lehetősége van – eseti adomány formájában – egy preferált munkavállalói kört is támogatni. Az adomány összege ráfordításként számolható el.

Az adományra a pénztártagnak az egyéni számlán jóváírt összeg 84%-a után 15% SZJA-t és 19,5% EHO-t kell fizetnie (közteher így: 28,98%).
A befizetett támogatás ugyan növeli a pénztártagok adóalapját, de egyben igénybe vehetik a számlán jóváírt összegre a 20% adókedvezményt.

Székhely 1066 Budapest, Teréz krt. 42-44. Levelezési cím 6713 Szeged, Pf. 109. Személyes ügyfélszolgálat 1132 Budapest, Váci út 36-38.
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő - szerda: 8.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 17.00
Péntek: 8.00 - 16.00
Telefonos ügyfélszolgálat Telefonos Ügyfélszolgálat: +36 (1) 452 5444
Rendelkezésre állási idő:
Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd - péntek: 8.00 - 16.30

Számlaszám befizetéshez: 10918001-00000097-08110006

Kapcsolat

Kapcsolódó oldalaink

Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár onyp.generalipenztar.hu Generali Biztosító www.generali.hu Generali Alapkezelő www.alapkezelo.hu Európai Utazási Biztosító www.eub.hu Pénztárszövetség www.penztar-szovetseg.hu Magyar Nemzeti Bank felugyelet.mnb.hu Magyar Nemzeti Bank - Panasz bejelentés http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/penzugyi-panasz Európai online vitarendezési fórum eu-online-vitarendezesi-forum-EP.pdf
Csatlakozzon hozzánk Facebookon is!